Lag på lag lysestage

Levende lys er et must for mig i denne mørke vintertid. Desuden er lysestager rent faktisk nips, der giver god mening, da de på en gang er dekorative og samtidig har en reelt funktion, som lyskilde og hyggeskaber i hjemmet… og så kan du i princippet lave stager af stort set alt.

lysestage-med-fuglemotiv

Jeg har valgt at eksperimentere med materialet balsafinér. Balsatræ et godt materiale, hvis du skal afprøve forskellige designs og ideer. Det er let at skære med hobbykniv og kan let slibes til med sandpapir. Træet er relativt holdbart og kan lakeres for at gøre detmodstandsdygtig overfor smuds. Men det egner sig mindre godt til permanente løsninger, hvis det udsættes for stød eller mange berøringer.

Jeg synes, træet har en flot dekorativ effekt. Når vi taler om at designe en stage, er det dog nødvendigt at tænke i brandsikkerhed og finde en god løsning, hvor træet beskyttes mod ild og varme.

DIY: Design din egen lysestage i balsatræ

Mit design er blevet til over tid ved hjælp at skitser og små modeller. Det endelige resultat er blevet en stagen, bygget op af 16 lag balsafinér (2mm). Siderne er udsmykket med et grafisk fuglemotiv, der giver et godt modspil til de rette linjer.

Jeg har overvejet andre materialer til mine lysestager, som f.eks. akrylplade eller andre typer træfinér, men må desværre konstatere, at det bliver for svært og upræcist at håndtere på DIY-niveau.

Gennemsigtig-lysestage

De mange lag og gennemsigtigheden gør at stagerne får en lethed over sig.

Design din egen lysestage i balsatræ

For at beskytte træet mod flammen, har jeg lavet en indsats i tynd stålplade. Indsatsen beskytter også stagen mod stearin og snavs. Stagerne her er desuden behandlet med ”ugiftig brandimprægneringsvæske” fra Falck. Det er en klar væske, der også kan benyttes på møbler og gardiner.

HVORDAN:

Kreativ indretning: Lag på lag lysestage

1) Du skal bruge: Hobbykniv, 16 stk. 2 mm. balsatræsplader i 7×7 cm. (I de fire øverste lag skal der skæres et kvadrat på 4×4 cm.). Hultang, 4 stk. grillspyd i træ, stærk sekundlim, groft sandpapir ca. korn 80, afstandsstykker af 2 mm. balsatræ.

2) Lav en skabelon (af f.eks. en plastplade) til de små huller. Klip hullerne med en hultang, så de passer i størrelsen til dine træspyd – og de skal sidde så præcist som muligt. Sæt pladerne ned over de fire spyd og sørg for at årene i træet vender ens. Lag efter lag skal balsatræspladerne nu limes fast til spyddene. Brug stumper af balsatræ som afstandsstykker mellem lagene. Hold løbende stagen mod en plan flade, så den bliver så ret som muligt. Når limen er tørret lidt, kan du fjerne afstandsstykkerne.

3) Klip det overskydende af træspyddene væk med en lille tang. Brug groft sandpapir til at gøre stagernes sider helt rette og ensartede. Vær forsigtig, for der ryger hurtig nogle millimeter. Slib evt. efter med fint sandpapir.

4) Lav en indsats til fyrfadslyset ud af en tynd stålplade. Du kan enten skære i pladen med en hobbykniv eller klippe med en saks. Indsatsen til venstre er bukket ud af et stykke på 7×7 cm. og den til højre ud af et stykke på 6×6 cm. Når de to indsatser samles, bliver det til en fin beholder til fyrfadslyset.

DIY lysestage i balsatræ. Her ser du mit design med fuglemotiv.

Du kan vælge at pynte stagerne med et motiv, som jeg har gjort. Den sorte linje er malet på med akrylmaling og fuglene er lavet ud af kraftig papir.

Del med andre...

2 tanker om "Lag på lag lysestage"

  1. Hvor er de blevet fine! Og stålet passer jo fantastisk til balsatræets farve og struktur. Tillykke med dem. Mvh. Anette

    • Hej Anette. Et lidt forsinket svar… men tak. Ja, jeg er blevet fint tilfreds. Godt nok kan de ikke længere bruges til høje lys, men man kan ikke få alt hvad man ønsker sig:)

      Rigtig god aften.

      Liza